1. >Zaujímavosti
  2. >10 dôvodov, prečo by sme mali jesť strukovin

Rastlinná strava by mala v našich jedálničkoch nad tou živočíšnou prevažovať. Ideálnym spôsobom ako na to, je konzumovanie strukovín a dôvodov je veľa!
 

1. Obsahujú veľa bielkovín a sú bohaté na vlákninu

Obsah bielkovín v strukovinách sa pohybuje okolo 20 g na 100 g suchých semien. Výnimkou sú sójové bôby, v ktorých je bielkovín ešte dvakrát toľko.


Strukoviny obsahujú pomerne vysoké množstvo vlákniny, čo má rad pozitívnych účinkov na naše trávenie a rôzne metabolické procesy v organizme.
 

2. Sú zdrojom komplexných sacharidov a obsahujú minimum cukru

Sacharidy sú najviac zastúpenou živinou v strukovinách (obsah do 60 %) a sú tvorené sú prevažne škrobom. Obsah jednoduchých cukrov je minimálny.
 

3. Neobsahujú veľa tuku

Celkový obsah tuku v strukovinách je nízky a to do 5 %. Výnimkou je sója, ktorá obsahuje okolo 20 % tuku. Výhodou však je, že tuk obsiahnutý v strukovinách má priaznivé zloženie, a to vďaka vhodným mastným kyselinám a ďalším látkam, ktoré sa v strukovinách vyskytujú spoločne s tukmi - napr. Fosfolipid lecitín alebo rastlinné steroly.
 

4. Zasýtia

Strukoviny majú nízky glykemický index a vďaka tomu nás aj veľmi dobre zasýtia.
 

5. Obsahujú vitamíny a antioxidanty

V strukovinách nájdeme celý rad vitamínov a to hlavne vitamíny rozpustné vo vode. Vo významnom množstve je zastúpený predovšetkým vitamín B9 (kyselina listová) a vitamín B6 (pyridoxín), ale aj ďalšie vitamíny skupiny B okrem vitamínu B12.


Strukoviny oceníme aj kvôli obsahu antioxidantov. Ide najmä o polyfenoly, ktoré majú okrem antioxidačnej aktivite pravdepodobne aj ďalšie priaznivé účinky na ľudský organizmus. Môžu pôsobiť protizápalovo aj ako prevencia vzniku rakoviny a aterosklerózy.


Strukoviny sú tiež bohatším zdrojom minerálnych látok, najmä draslíka, fosforu, vápnika, medi, železa, zinku.

6. Prospievajú nášmu zdraviu

Strukoviny majú vďaka svojmu zloženiu rad priaznivých účinkov, a to najmä na kardiovaskulárny systém, tráviaci trakt, ich pravidelná konzumácia prispieva tiež k prevencii vzniku nádorových ochorení a znižuje riziko vzniku diabetu II. typu a ďalších ochorení.

7. Neobsahujú lepok

Môžu byť teda bez obáv zaradené v rámci bezlepkovej diéty.
 

8. Nadúvanie nemusí byť nutným následkom

Kvôli obsiahnutým oligosacharidom, ktoré nie je ľudský organizmus schopný štiepiť v tenkom čreve, je nadúvanie po konzumácii strukovín častým následkom. Kvôli tomu sa často bojíme strukoviny do jedálnička zaraďovať. Obsah týchto látok možno však vhodnou úpravou výrazne znížiť, strukoviny je potrebné namáčať a skvele funguje aj klíčenie.
 

9. Pestrý sortiment

Strukoviny sú na trhu dostupné v sušenom stave, predvarené alebo konzervované či mrazené. Výhodou napríklad tých konzervovaných je fakt, že sa nemusia namáčať deň vopred a vy ich môžete konzumovať okamžite. Nemusíte sa báť toho, že by nemali dostatok vitamínov alebo živín. Správnym spracovaním, napríklad v prípade našich produktov Vapeur  si vďaka špeciálnej metóde upravovania na pare, strukoviny zachovajú všetky svoje živiny, chuť i farbu.


Ďalšou výhodou strukovín je, že sú dostupné aj v rôznych formách, napríklad ako strukovinová múka alebo strukovinové cestoviny, napríklad naše Légumio, sú prirodzene bez lepku a neobsahujú žiadne farbivá ani konzervačné látky.
 

10. Sú šetrné k životnému prostrediu

Produkcia strukovín je šetrná k našej planéte.

Strukoviny sú bezpochyby nutrične bohatou potravinou, a preto ich do jedálnička zaraďujte aspoň dvakrát týždenne. 


Pre Bonduelle pripravil STOBklub (www.stobklub.cz)