1. >Zaujímavosti
  2. >Kov a jeho nekonečná recyklácia bez straty kvality

Kov - obalový materiál z ocele alebo hliníka, ktorý možno recyklovať stále dookola bez toho, aby stratil svoju kvalitu. To znamená, že ak používame niektoré materiály opakovane, šetríme ďaleko viac energie, než by jej bolo potrebné k výrobe nových obalových materiálov. 

Na našich produktoch môžete nájsť logo MRF (Metal Recycles Forever), ktoré znamená, že naše obaly môžete recyklovať stále dokola a pritom nestratia svoju kvalitu.

Aj vy môžete hrať pozitívnu a aktívnu úlohu v recyklácii!

V súčasnej dobe je 75 % kovových obalov recykluje práve v Európe, vďaka čomu sa kovy radia k najviac recyklovateľným obalom. Vysoká miera recyklácie navyše znižuje spotrebu energie, ktorá by bola inak vyššia. To znamená, že ak používame niektoré materiály opakovane, šetríme ďaleko viac energie, než by jej bolo potrebné k výrobe nových obalových materiálov.

Predpovedané modely spotreby, ktoré sú založené na dátach cirkulárnej ekonomiky, nám umožňujú lepšie pracovať so zdrojmi. Kov, ktorý možno teda recyklovať stále dokola bez toho, aby stratil svoju kvalitu je tou najlepšou voľbou pre úspešnú a udržateľnú cirkulárnu ekonomiku.
 

Hrdina šrotu

Šetria zdroje, sú udržateľné a inovatívne - kovové obaly sú medzi všetkými obalovými materiálmi skutočnou hviezdou. Môžeme ich recyklovať koľkokrát chceme a vytvárať z nich ďalšie nové produkty. Z vašej plechovky sa tak môže stať napríklad bicykel, lodné vrtule, ale aj pokojne nová plechovka. Fascinujúce cyklus, že?

Ako recyklácia funguje?

Dojedli ste plechovku a hádžete ju do koše? Nesprávne! Plechovky by ste mali hodiť do:
 

SIVÉHO KONTAJNERU:

je to žrút všetkého kovového a teda aj našich plechoviek, ale POZOR, len keď sú úplne prázdne a vymyté. 

Tu je zoznam, čo do sivého kontajnera patrí:

 

  • Konzervy
  • plechovky od nápojov
  • kovové viečka od fliaš a zaváracích pohárov
  • hliníkové viečka od jogurtov
  • hliníkové obaly od potravín
  • fólie od tavených syrov a čokolád
  • kovové tuby od kozmetiky, ako sú pasty na zuby a krémy
  • kovové nádoby od sprejov, napr. dezodoranty, laky na vlasy, šľahačka,
  • celokovové predmety ako rúrky, hrnce, kľúče, klince, príbory, hliníkové súčiastky, kancelárske sponky a podobne
     

ŽLTÉHO KONTAJNERU:

môže vás zachrániť, keď nemáte v blízkosti sivý kontajner. Ale pozor, musíte si poriadne preštudovať jeho nálepku. Niekedy do neho totiž plechové obaly patria a niekedy nie.

Logo večnosti

Udržateľnosť je jediným spôsobom, ako našu planétu udržať nažive. To znamená, že by sme mali chrániť a šetriť naše zdroje, miesto spotreby sa zamerať na opakované využívanie, a hlavne čo najviac recyklovať. Logo MRF (Metal Recycles Forever), ktoré nájdete na kovových obaloch, bolo špeciálne vytvorené pre to, aby upozornilo na výnimočnosť kovov ako materiálu a podporilo ich ďalšiu recykláciu. Vďaka tomu sa teraz aj v budúcnosti budeme stále viac stretávať s týmto logom na viac a viac kovových obaloch, ktoré bude slúžiť ako označenie a sprievodca udržateľnejším svetom okolo nás. A ten začína treba našou plechovkou.