1. >Zaujímavosti
  2. >Mrazená zelenina: Čerstvejšia než čerstvá

Premýšľali ste niekedy pri Vašom nákupe v obchode nad rozdielom medzi čerstvou zeleninou a tou mrazenou? Niekoľko rozdielov je jasných na prvý pohľad, ten najdôležitejší je však väčšine ľudí skrytý. V prípade mrazenej zeleniny Bonduelle totiž práve táto mnohokrát obsahuje viac vitamínov ako tá "čerstvá" a je chutnejšie. Prečo?


Je to v rýchlosti 
V prípade zeleniny Bonduelle hovoríme o hodinách, u čerstvej zeleniny dovážanej do obchodov o dňoch až týždňoch.

  • Mrazená zelenina Bonduelle je zberaná na poliach, ktoré sú v bezprostrednej blízkosti výrobných závodov. Vďaka tomu je zelenina po zbere okamžite spracovaná - blanšírovaná v pare a šokovo mrazená. Celý proces ošetrenia zeleniny trvá maximálne 5 hodín od zberu a zelenina si preto uchováva maximum vitamínov a chuti.
  • Cesta čerstvej zeleniny do supermarketov je oveľa dlhšia a môže sa stať, že ponúkaná "čerstvá" zelenina je staršia dvoch týždňov. Keď však zelenina nie je nijak spracovaná ihneď po zbere, už po 4 dňoch stráca až 80% obsahu vitamínu. Existujú aj výskumy ktoré potvrdzujú, že kvalitná mrazená zelenina obsahuje viac vitamínu C ako tá "čerstvá", ktorá bola 2 dni skladovaná.
     

Kúzlo je i v technike
Nie je to len o rýchlosti, ale aj o kvalite a technike. Všeobecne platí, že ideálnym spôsobom pre konzerváciu zeleniny je jej zmrazenie (doma) a hĺbkové zmrazenie (priemysel). Oba tieto procesy totiž zamedzujú prirodzenému poškodeniu a starnutiu potravín a vďaka možnosti postupného spracovania zabraňujú plytvaniu jedlom.

  • Domáce zmrazovanie, ktorému by v prípade ovocia a zeleniny malo vždy predchádzať blanšírovanie vo vode, prebieha za teploty od -18 ° C do -25 ° C, trvá niekoľko hodín a suroviny umožňuje v tomto stave skladovať až po dobu niekoľkých mesiacov. Samozrejme, aby si aj v tomto prípade zelenina, ktorú si zamrazíme doma zachovala čo najviac vitamínov, najlepšie je použiť zeleninu, ktorú máme z vlastnej záhradky. Bohužiaľ, väčšina z nás vlastnú záhradku nemá.
  • Preto je ideálne nakupovať kvalitnú zeleninu už zmrazenú. Hĺbkové zmrazenie prúdom vzduchu s teplotou -30 ° C (tvz. šokové zmrazenie), ktoré u nás využívame, zmrazí zeleninu do niekoľkých minút, vďaka čomu sa zelenina uzamkne a nevytvoria sa ľadové kryštály. V Bonduelle kladieme dôraz na rýchlosť a na najmodernejšej techniky. Táto šoková metóda zmrazovania je unikátna, nedôjde počas nej k ničeniu bunkovej štruktúry a uzamkne v nej maximálne možné množstvo vitamínov a chuti. Výsledkom toho je, že nami mrazená zelenina sa čím ďalej viac blíži tej čerstvej.
     

Prečo blanšírovať? 
Niekoľkokrát sme spomenuli slovíčko "blanšírovanie". Prečo je táto príprava pred zmrazením tak dôležitá? Pretože počas nej dôjde k zničeniu nežiadúcich enzýmov, ktoré zelenina prirodzene obsahuje. Tieto enzýmy totiž spôsobujú starnutie zeleniny a stratu vitamínov. Pre domáce zmrazenie stačí blanšírovanie vo vode, Bonduelle blanšírujeme svoju zeleninu v pare.