1. >Zaujímavosti
  2. >Musím vynechávať prílohy, ak chcem schudnúť?

Vynechávanie príloh je častá stratégia chudnutia, ktorá je však zbytočná. Prílohy majú v jedálničku svoje miesto a nemusíte ich vynechávať, čo platí aj pri chudnutí.

Čo dobrého nám prílohy prinášajú?

 

  • Sú zdrojom komplexných polysacharidov, ktoré nám slúžia ako zdroj energie.
  • Obzvlášť tie celozrnné sú bohatým zdrojom vlákniny, ktorú potrebujeme pre dobré trávenie a zdravú mikrobiotu.
  • Sú zdrojom vitamínov a minerálnych látok, ich obsah sa líši podľa jednotlivých druhov. Celozrnné obilniny sú všeobecne bohatším zdrojom týchto mikronutrientov.
  • Sú aj zdrojom bielkovín. Obilniny obsahujú 10-13 % bielkovín, strukoviny až 25 %, najbohatšia na obsah bielkovín je sója, ktorá obsahuje až 35 % bielkovín.
     

Hoci eliminácia príloh spočiatku naozaj urýchľuje chudnutie, v praxi vidíme, že to pre väčšinu ľudí nie je praktické, dlhodobo udržateľné a ani nutné.


Klasický scenár totiž vyzerá tak, že síce vynecháte prílohy pri obede a ušetríte nejakú energiu, ale popoludní alebo večer to dobiehate sladkým alebo veľkými porciami jedla. Nejde odolať. Telo sa o energetický deficit silne prihlási.


Druhý typický scenár vyzerá tak, že to aj pár týždňov naozaj vydržíte, ale pretože prílohy jednoducho milujete, a niekto vám zamáva čerstvo upečeným rožkom pred nosom, tak sa vrátite späť do starých koľají. Bohužiaľ však s dvojitým apetítom prahnúcim práve po pečive a prílohách.


Netvrdíme, že bez príloh nemožno jedálniček poskladať, niekto naozaj pre svoj život toľko sacharidov nepotrebuje. Z našich skúseností ale vieme, že väčšina chudnúcich do tejto skupiny nepatrí.
 

Ako teda servírovať prílohy?

 

  • Samozrejme v rozumnom množstve vhodnom pre vás a v priebehu celého dňa (s nastavením množstva sacharidov sa obráťte na odborníkov STOBe).
  • Častou chybou sú len malé porcie na raňajky a na obed a večer naopak veľké porcie (typicky napríklad pol krajíčku chleba na raňajky a na večeru naopak 2 krajce chleba, radšej to prehoďte).
  • Bez tuku navyše! Pozor na hranolky, krokety, zemiakové placky, hrianky, vyprážané palacinky a ďalšie. Vyprážaním zbytočne zvyšujete energetickú hodnotu prílohy, bohužiaľ ju tiež "obohatíte" o škodlivé, karcinogénne látky a preťažíte svoje trávenie, predovšetkým žalúdok a žlčník.
  • Pozor aj na ďalšie tučné prísady. Šťúchané zemiaky so slaninou a smaženou cibuľkou, zemiaková kaša sa štvrtkou masla, zemiakový šalát s majonézou a pod.
     

Prejedáte sa sacharidmi? Potrebujete pestrosť a odľahčiť

Pravdou je, že prílohy a pečivo väčšine z nás naozaj veľmi chutia a v jedálničkoch sa ako protipól k ich eliminácii vyskytujú zbytočne často a vo zbytočne veľkých porciách.

 

  •  Skúste pestrejšie prílohy ako napríklad: krúpy, špaldu, bulgur či quinou, pohánku, pšeno, amarant, kuskus alebo polentu.

Čerstvý chlieb a rožky, cestoviny alebo ryža - najčastejšie prílohy, ktoré v jedálničkoch vidíme. Jedálniček, vrátane príloh, však musí byť pestrý, aby ste sa neochudobnili o mikronutrienty a vlákninu. Obilniny bohaté na vlákninu nás lepšie zasýtia a nemáme potom tendencie sa ich toľko prejedať.
Cestoviny, jedna z najobľúbenejších príloh, nemusia však byť len pšeničné. Vyskúšajte aj iné druhy, skvelé sú cestoviny strukovinové, ktoré obsahujú oproti klasickým viac bielkovín i vlákniny. Odporúčame vyskúšať naše Légumio penne, fussilli alebo rigatoni, ktoré sú chuťovo i nutrične vynikajúce.
 

Ako prílohy chutne odľahčiť?

  • Namiesto zemiakovej kaše urobte zemiakovo-mrkvovú, zemiakovo-zelerovú, zemiakovo-brokolicovú, zemiakovo-karfiolovú pod.
  • Vyskúšať môžete aj rôzne druhy halušiek, ktoré obohatíte napríklad špenátom, karfiolom alebo tekvicou.
  • Namiesto ryže, kuskusu, bulguru alebo pohánky naservírujte tieto prílohy zmiešané s nadrobno nakrájanou zeleninou, napríklad brokolicou alebo karfiolom.
  • Keď mu ste to cez deň sa sacharidy prehnali, môžete si dať na večeru proteínový chlieb namiesto obyčajného pečiva alebo miesto prílohy nadrobno nakrájanú zeleninu.
     

Vyskúšajte našu NOVINKU – ZELENINA NADROBNO. Karfiol nadrobno alebo Brokolica nadrobno  sú praktickým a rýchlym riešením, ak chcete svoje jedlo odľahčiť a doplniť kvalitnú zeleninou. Využiť ich môžete nielen ako prílohu, ale aj do šalátov, nátierok, omáčok alebo napríklad ako základ na pizzu. K dostaniu sú v mrazničkách na reťazcoch Kaufland, Metro alebo Billa.

  • Zelenina by mala byť súčasťou každého vášho jedla. Obsahuje veľa vody a len málo energie, za to je objemná a pomôže vám tak výborne ubrať množstvo prílohy.
  • Zelenina môže byť na tanieri studená, teplá alebo fermentovaná
     

Pre Bonduelle pripravil STOBklub (www.stobklub.cz)