1. >Zaujímavosti
  2. >Priraďte vašej zelenine správny pár!

Farmár hľadá ženu! Rovnako ako ľudia, i niektoré druhy zeleniny sa navzájom neodolateľne priťahujú... a dokonca rastú lepšie, pokiaľ sú zasadené vedľa seba. Nechajte teda rozkvitať zeleninovú lásku vo vašej záhrade.

Technika párovania zeleniny spočíva v pestovaní niektorých druhov zeleniny na rovnakom mieste, ktorá prinesie výhody. Spolieha sa na starodávny princíp: spoločne silnejšie! Objavte 5 spojení, ktoré vám zaručia vo vašej záhrade úspech.
 

1. Fazuľa + kukurica + tekvica

Táto trojka je snáď najznámejším príkladom – v Severnej a Strednej Amerike už dlhú dobu pestujú tieto tri plodiny vedľa seba a prezývajú ich „tri sestry“ (v Mexiku tzv. milpa). Kukuričné stonky totiž slúžia ako podpora pre rastúcu fazuľu, ktorá, rovnako ako ďalšie strukoviny, obohacujú pôdu o dusík, ktorý tak veľmi miluje tekvica. Ich plazivé a ostré stonky zase odpudzujú bylinožravé zvieratá, obmedzujú rast buriny a vytvárajú tak rastlinný koberec pre udržanie vlhkosti pôdy. Chytré, že?

2. Mrkva + cibuľa

Známa dvojka, ktorá spolu skvele vychádza – cibuľa (taktiež šalotka, cesnak a pór) a mrkva. Cibuľa vďaka svojej štipľavej vôni odrádza hmyz, ktorý napadá mrkvu, a mrkva zase na oplátku odlákava hmyz, ktorý napadá cibuľu. Tomu hovoríme poriadna záhradkárska lotéria!

3. Kapusta + zeler

Kapusta a zeler sa navzájom chránia pred ich hlavným nepriateľom – malými kapustovými škodcami, ako sú červíky a mušky. Kapusta navyše chráni zeler ešte pred hrdzou, bielymi škvrnami a ďalším otravným hmyzom. Skvelá dohoda v zeleninovom svete!

4. Šalát + paradajky

Rastlinné párovanie je výhodné i vďaka tomu, že niektorú zeleninu je možné ochrániť pred slnkom a suchom, vďaka vysokým listnatým odrodám, ktoré fungujú ako prírodný slnečník. Napríklad šaláty si užívajú tieň z paradajok, paprík či ďalších veľkolistých plodín, a to najmä na začiatku svojho vegetatívneho cyklu, kedy sa vyhýbajú rýchlemu rastu a vysychaniu listov.

5. Papriky + bazalka

Aromatické rastliny, ako je napríklad bazalka, pôsobia vďaka svojej výraznej vôni ako prírodný insekticíd. To znamená, že dokáže odradiť muchy a komáre, ktorí by inak napadali papriky, rajčiny či baklažány. A navyše – spojenie tejto kombinácie je skvelé nielen na záhrade, ale i v kuchyni!
 

Na tanieroch, ale i v záhradách láska existuje... a dokonca trvá!