1. >Od roku 1853
  2. >Zoznámte sa s našimi obalmi na potraviny šetrnými k planéte zdravé potraviny rastlinného pôvodu.

Predstavujeme naše obaly šetrnej voči planéte a zdravé potraviny rastlinného pôvodu.

La nature, notre futur. Príroda je nielen našou profesiou. Je aj našou budúcnosťou.

Ako rodinný podnik, ktorý dlhodobo venuje pozornosť environmentálnym a spoločenským otázkam, sme presvedčení o tom, že globálne spoločnosti môžu a mali by byť na strane dobra.

Preto už tri desaťročia, od našej prvej poľnohospodárskej charty z roku 1996, inovujeme spôsoby pestovania, balenia a predaja našich výrobkov v záujme lepšej ochrany životného prostredia a s cieľom zanechať budúcim generáciám zelenšiu a zdravšiu planétu.

Spoločne kráčame k vytýčeným cieľom – v prospech planéty, potravín aj obyvateľov

Planéta predstavuje jednu z najdôležitejších oblastí záujmu spoločnosti Bonduelle. Preto sa snažíme, aby sa rastlinná strava stala udržateľným životným štýlom pre každého. Je to, ako hovoria Francúzi, náš „raison d’être“, dôvod všetkej našej činnosti a stelesnenie všeobecných zásad, ktoré motivujú naše podnikanie a spoločenskú angažovanosť.

Týka sa každého z nás: poľnohospodárov, predajcov, značiek, manažérov, zamestnancov, spotrebiteľov a ľudí všetkých vekových kategórií. Každý má svoju úlohu bez ohľadu na jej veľkosť. Dôležitá je každá zložka, od pôdy, na ktorej pestujeme potraviny, až po recyklovateľnosť plastov, ktoré používame pri balení.

Náš záväzok sa opiera o tri piliere: planéta, potraviny a ľudia.

Aby sme pomohli planéte, usilujeme o udržateľné a diverzifikované poľnohospodárstvo, neustále skúmame a zavádzame nové spôsoby pestovania, spracúvania a predaja našich výrobkov.

Zaviazali sme sa, že do roku 2025 bude 100 % našich obalov recyklovateľných alebo opätovne použiteľných. Planétu môžeme zachrániť spoločne a každý obal na potraviny sa počíta.

Naším cieľom je sprístupniť rastlinnú stravu pre každého. V oblasti potravín sme prijali šesť záväzkov: podpora miestnych a sezónnych výrobkov, zníženie používania pesticídov, ochrana biodiverzity a pôdy, menšie používanie prídavných látok, podpora a zvýšenie podielu ekologických výrobkov a vývoj udržateľných obalov. Naše vysokokvalitné, chutné, prírodné a zdravé potraviny rastlinného pôvodu majú vysokú výživovú hodnotu a pochádzajú hlavne z ekologického poľnohospodárstva.

V rámci tretieho piliera, ktorý predstavujú ľudia, sa snažíme zodpovedne hospodársky a sociálne ovplyvňovať všetkých našich zamestnancov a komunity.

Budúcnosť začína dnes: do roku 2025 musia byť všetky naše obaly recyklovateľné alebo opätovne použiteľné.

Odpad z potravinových obalov v súčasnosti predstavuje veľký svetový problém. Spoločnosť Bonduelle ako jeden z popredných svetových výrobcov potravín sa snaží meniť spôsoby pestovania, nákupu a konzumácie potravín a zefektívniť prechod k udržateľnému poľnohospodárstvu a obehovému hospodárstvu, v ktorom sa masívne znižuje alebo úplne eliminuje tvorba odpadu.

Sľúbili sme, že do roku 2025 budú všetky naše obaly recyklovateľné alebo opätovne použiteľné v celom portfóliu výrobkov a všade tam, kde sa naše výrobky predávajú. Na tento účel podnikáme potrebné kroky a chceme dosiahnuť, aby všetky naše obalové materiály boli kompatibilné s existujúcimi alebo plánovanými recyklačnými systémami.

Nový obal na mrazené výrobky, ktorý práve držíte v ruke, je koncipovaný ekologicky a dá sa recyklovať.

Pri jeho výrobe sa používa polyetylén, ktorý predstavuje najrecyklovateľnejší flexibilný plast v Európe. Viacvrstvový plast sme nahradili jednovrstvovým, aby sme zlepšili recyklovateľnosť našich obalov. Treba uviesť aj to, že nové obaly boli podrobené hodnoteniu Design for recycling assessment (Posúdenie dizajnu z hľadiska recyklácie) organizácie RecyClass* a získali známku B. (certifikácia 237-BON-SZ)

Podľa vymedzenia recyklovateľnosti a metodiky RecyClass sa materiály triedy A, B a C považujú za recyklovateľné, keďže recyklát je natoľko kvalitný, že sa môže používať v uzavretom alebo kaskádovom otvorenom cykle.

*O organizácii RecyClass: RecyClass je nezisková medziodvetvová iniciatíva, ktorá podporuje recyklovateľnosť, zvyšuje transparentnosť pôvodu plastového odpadu a zavádza harmonizovaný prístup k výpočtu a vysledovateľnosti recyklovaného plastu v Európe. Iniciatíva RecyClass vypracúva protokoly hodnotenia recyklovateľnosti a vedecké metódy testovania inovatívnych plastových obalových materiálov, ktoré slúžia ako základ usmernení Dizajn pre recykláciu a online nástroja RecyClass. Organizácia RecyClass zaviedla certifikáty recyklovateľnosti plastových obalov, certifikáciu recyklačných postupov a certifikáciu sledovateľnosti recyklovaných plastov pre plastové výrobky. https://recyclass.eu/.