1. >Od roku 1853
  2. >Náš sľub pre lepší svet

V Bonduelle sme presvedčení o tom, že príroda je naša budúcnosť, a preto sme si dali sľub. Hovoríme mu „Pakt B!“ (The B! Pact): konkrétny záväzok voči planéte, potravinám a ľuďom.

Podnik s pozitívnym vplyvom

Klimatická kríza dnes viac ako inokedy vyžaduje, aby podniky do svojho poslania zahrnuli udržateľný rozvoj a otvorene sa zaviazali obmedziť svoj vplyv na životné prostredie a konať zodpovedne. Zdravotná kríza nám ukázala, že podniky zohrávajú významnú úlohu pri vytváraní inkluzívnejšieho a spravodlivejšieho sveta.
 
Ako subjekt podnikajúci v agrooblasti chceme v Bonduelle pripraviť pôdu pre prechod na rastlinnú stravu pre blaho planéty a jej obyvateľov tak, že sme sa zaviazali získať certifikáciu B Corp a stať sa pre našich akcionárov podnikom s ekonomickým modelom s pozitívnym vplyvom.
 

Certifikácia B Corp

Zmena spočíva v konkrétnych záväzkoch. V záväzkoch, ktoré definuje, hodnotí a uznáva certifikačný orgán B Corp. Po vykonaní auditu a posúdení vplyvu orgán B Corp udelí certifikáciu podnikom, ktoré „chcú pozitívne prispievať svojej spoločnosti a usilujú sa o to, čo je najlepšie PRE svet, a nie o to, čo je najlepšie VO svete!" (internetové stránky https://bcorporation.eu/). Certifikované podniky sa tiež stanú vzorom pre ostatné podniky, ktoré ešte túto certifikáciu nemajú, a razia im cestu. 
 
Certifikáciu B Corp vnímame ako skvelú možnosť pre štruktúrovanie sociálnej a environmentálnej transformácie podniku. Záväzok k certifikácii B Corp je príležitosťou na zmenu našej podnikovej kultúry od základu, a to krok za krokom, od existujúcej správy po vyhodnotenie našich výkonnostných úrovní, kdekoľvek pôsobíme.
 

Pakt B!: naše záväzky pre rok 2025

Od samotného založenia Bonduelle si vytvárame rešpekt voči prírode a kladieme ľudí na prvé miesto vo všetkých krajinách, kde pôsobíme. Prostredníctvom Paktu B! chceme posunúť naše hodnoty ešte ďalej: podpora miestnej zamestnanosti, bezpečnosť pri práci, zdravie, radosť, srdečnosť a zapojenie sa do miestnych komunít, vždy poháňaní rovnakou ambíciou prispievať k dobrým životným podmienkam prostredníctvom potravín rastlinného pôvodu a činnosťami, ktoré rešpektujú človeka, biodiverzitu a životné prostredie.
 
Pakt B! bol uverejnený v roku 2019 a sumarizuje záväzky spoločnosti Bonduelle v týchto troch oblastiach: potraviny, ľudia a planéta!
 

Mať pozitívny vplyv na planétu

V Bonduelle sme sa zaviazali byť lepším podnikom pre planétu tým, že budeme zlepšovať svoj vplyv na životné prostredie, vykonávať zodpovedné poľnohospodárstvo a podporovať výskum nových spôsobov pestovania, prípravy a predaja našich výrobkov.
 
Aké sú konkrétne naše ciele do budúcnosti?
— do roka 2025 dosiahnuť, aby sa 100 % pôdy obrábalo použitím alternatívnych pestovateľských     postupov,
— do roka 2035 dosiahnuť 20% zníženie našich emisií skleníkových plynov,
— do roka 2025 dosiahnuť používanie 100% recyklovateľných alebo opätovne použiteľných obalov!
 

Mať pozitívny vplyv na potraviny

V Bonduelle sa tiež zaväzujeme mať pozitívny vplyv na potraviny prostredníctvom podpory zodpovedných stravovacích návykov pre všetkých.
 
Chceme mať pozitívny vplyv na stravovacie návyky, aby sme prispeli k ďalšiemu zlepšeniu stravovania. Na tento účel sme sa zaviazali, že 100 % našich značiek bude mať pozitívny vplyv a bude podporovať dobré stravovacie návyky s nadáciou Louis Bonduelle Foundation.
 

Mať pozitívny vplyv na ľudí

Udržiavať najvyššiu mieru dobrých životných podmienok našich komunít a zabezpečiť najlepšie podmienky v oblasti zdravia a bezpečnosti pri práci, to sú základné priority spoločnosti Bonduelle. Každý, kto spolupracuje so skupinou Bonduelle, môže ťažiť z profesionálneho prostredia, ktoré zaisťuje ochranu zdravia a bezpečnosť prostredníctvom ochrany fyzického a duševného zdravia, ako aj prevenciu chorôb z povolania. Práve preto si skupina dala ambiciózny, ale napriek tomu kľúčový cieľ: dosiahnuť najneskôr do roka 2025 nulový počet úrazov s následnou pracovnou neschopnosťou. Tento cieľ sa týka každého, kto pracuje v skupine, bez ohľadu na to, akú má zmluvu.
 
Ďalej, v roku 2025 bude 100 % závodov skupiny Bonduelle zapojených do miestnych projektov a zamestnanci tak budú pôsobiť v rámci komunít, ktoré sa snažia o transformáciu skupiny.
 

Začať hnutie s ostatnými veľkými podnikmi

Okrem toho sme spolu s piatimi ďalšími nadnárodnými podnikmi zaviedli iniciatívu B Movement Builders s cieľom začleniť veľké podniky do hnutia B Corp a vytvoriť tak korporácii podnikov zaviazaných k trvalo udržateľnému rozvoju. Založili sme hnutie B Corp a teraz ho podporujeme nielen preto, aby sme boli podnikom, ktorý má pozitívny vplyv, ale aj podnikom, ktorý pozitívny vplyv vytvára.
 
„V roku 2021 je iniciatíva B Movement Builders dôležitejšia ako kedykoľvek predtým a dúfame, že sa do nej zapoja ďalší aktéri. Podniky môžu byť mocnou hnacou silou kolektívnej zmeny a zapojenia spoločnosti,“ uviedla Anne-Sophie Fontaine – CSR & Communication VP.
 

Prečítajte si tiež o našich záväzkoch pre zodpovednému hospodárstvo a produktom.