1. >Od roku 1853
  2. >Udržateľnosť sa musí pestovať!

„Rozvoj trhu s produktmi ekologického poľnohospodárstva sa v Európe zrýchľuje už od roka 2015, ale v roku 2020 dosiahol ešte rýchlejší rast, “ uviedla Helga Willer z Výskumného inštitútu ekologického poľnohospodárstva (FiBL) 17. februára 2021 na medzinárodnom veľtrhu Biofach/Vivaness. To svedčí o tom, že spotrebitelia prechádzajú na nové praktiky. Zdravotná kríza v roku 2020 viedla k tomu, že si ľudia uvedomili veľa vecí. Spotrebitelia sa teraz zameriavajú na zdravšie produkty udržateľného poľnohospodárstva.

Podpora prechodu na ekologické poľnohospodárstvo

Nejde len o celosvetový trend, prebieha významná zmena: produkty ekologického poľnohospodárstva sa teraz stali udržateľnou súčasťou nášho života a tak to aj zostane, a to nielen vo Francúzsku, ale aj v ďalších krajinách, v ktorých pôsobíme. Táto zmena si žiada revolúciu v poľnohospodárstve v podobe návratu ku koreňom.
 
V Bonduelle sme preto odhodlaní prispievať k rozvoju ekologického poľnohospodárstva a zjednodušených a udržateľných techník ohľaduplných voči pôde a voči životnému prostrediu všeobecne. 
 

Inovatívne techniky pre inovatívne ponuky

Neustále pridávame ďalšie produkty do nášho bio radu s cieľom podporovať lepšiu výživu, ako aj rešpektovať planétu. Podporujeme našich poľnohospodárov pri prechode na ekologické poľnohospodárstvo tým, že im pomáhame v technickej oblasti i v prijímaní inovatívnych riešení. Túto podporu každoročne využijú desiatky ďalších poľnohospodárov s hlavným cieľom obmedziť svoj vplyv na životné prostredie. Preto podporujeme zjednodušené spôsoby mechanického obrábania pôdy zamerané najmä na problémy, ako je erózia pôdy, pri tom však zároveň zohľadňujeme otázky ziskovosti.

Naše záväzky týkajúce sa zodpovedného poľnohospodárstva a výživy

Zaviazali sme sa vykonávať zjednodušené a inovatívne poľnohospodárske a pestovateľské postupy, ktoré sú ohľaduplnejšie voči životnému prostrediu, tým, že uprednostňujeme produkty z Francúzska; produkciu a zber podľa ročných období; obmedzenie používania pesticídov a zaistenie biologickej rozmanitosti, aby sme získali vynikajúcu zeleninu, ktorá je plodom rešpektu voči planéte.

Naše udržateľné pestovateľské postupy

Naše záväzky sú zrejmé z našej úrody. Pri pestovaní používame najmodernejšej techniky:

– Mechanické hubenie buriny
Burina sa musí odstraňovať, aby zelenina mohla dobre rásť. Poľnohospodári, ktorí s nami spolupracujú, používajú najmodernejšie techniky mechanického odburiňovania. Pomocou kamier stroj rozrýva pôdu a veľmi presne odstraňuje nežiaducu burinu, bez toho aby poškodil plodiny. Táto technika eliminuje používanie chemických herbicídov, rešpektuje životné prostredie a podporuje biodiverzitu.

— Minimálne obrábanie pôdy
Podporujeme našich poľnohospodárov pri zavádzaní nových techník, ktoré sú ohľaduplnejšie k životnému prostrediu, ako je pásové obrábanie pre najlepšiu prípravu pôdy pred sejbou. Stroj obrába pôdu na povrchu veľmi cieleným spôsobom v úzkom páse tak, aby vytvoril podmienky potrebné pre rast plodín, ktoré sa zasejú. Touto technikou sa pôda pripraví bez toho, aby sa príliš narušila. Tak sa zachováva vlhkosť a biodiverzita, ktoré pôdu prirodzene obohacujú.

– Striedanie plodín
Striedanie plodín je prastará poľnohospodárska technika, ktorá zamedzuje vyčerpaniu pôdy a výskytu škodcov. Plodiny, napríklad obilniny a zelenina, sa na poli striedajú. Každá dodáva pôde dôležité živiny, ktoré sú užitočné pre ďalšiu plodinu. Napríklad hrach dodáva pôde dusík, ktorý produkujú baktérie v jeho korienkoch; dusík potom využije pšenica. Kľúčoví aktéri, ktorí tieto účinné postupy používajú, teda poľnohospodári, ktorí s nami spolupracujú, sa podieľajú na ochrane, príprave a obohacovaní pôdy.

– Rastlinný pokryv
Na pole sa vysieva rastlinný pokryv, ktorý zabezpečí ochranu pôdy medzi dvoma úrodami. Rastlinný pokryv je zmes niekoľkých rastlín zvolených kvôli ich špecifickým vlastnostiam. Tieto rastliny chránia pôdu pred poveternostnými vplyvmi. Uvedený postup má celý rad agronomických funkcií, ako je obohacovanie a prirodzená príprava pôdy alebo posilňovanie života v pôde.

 
– Udržateľné vodné hospodárstvo 

Jedným z pilierov udržateľného rozvoja je uvedomelé riadenie prírodných zdrojov. Vodné hospodárstvo je preto pre poľnohospodárstvo nevyhnutnosťou. Odporúčame poľnohospodárom, ktorí s nami spolupracujú, aby riadili spotrebu vody nastavovaním presných zavlažovacích systémov, napríklad kvapkovým zavlažovaním pre šaláty. Tento systém dodáva vlahu rastlinám tak, že pomaly a pravidelne privádza vodu priamo ku koreňom. Presné a efektívne zavlažovanie znamená menej odparovania, a preto aj menšie plytvanie.
 

Prečítajte si tiež o našich záväzkoch pre zodpovednému hospodárstvo a produktom.