1. >Zaujímavosti
  2. >Cuketa na 100 spôsobov

Cuketa je zelenina, ktorú môžete zaradiť do neskutočného množstva pokrmov. Je totiž neuveritelne tvárna. Chutiť vám bude varená, (za)pečená, na grile, v šaláte alebo vyprážaná ako zemiakové placky. Cuketu môžete pridať do bábovky či iných buchiet, ktoré príjemne zvláčni, ale nájdete ju aj v receptoch na polievku alebo slanom koláči. Objavte svoj nový obľúbený recept s cuketou!

Cuketa je plodová zelenina, ktorá patrí do rodu tekvíc. Vzhľadom pripomína uhorku, na rozdiel od tej sa ale cuketa v jedlách často objavuje tepelne upravená. Je to zrejme preto, že sama o sebe má veľmi jemnú chuť a preberá chuť ostatných prísad (určite sa ju nebojte poriadne okoreniť). Práve preto nachádza široké využitie v rôznych jedlách i kuchyniach. Už ste vyskúšali napríklad cuketu v Burgery?

Cuketu ale určite nemusíte jesť iba teplú. chutí je i za surova – či už samostatne, alebo ako súčasť zeleninového šalátu.
 
Cuketa obsahuje okolo 91 % vody,  takže má veľmi nízku energetickú hodnotu. Je pomerne nenáročná na pestovnanie a dostupná je v priebehu celého roka. Skúšanie nových receptov s cuketou si tak nemusíte plánovať na určité ročné obdobie.