1. >Od roku 1853
  2. >Príbeh priekopníka rastlinného stravovania

Pred mnohými a mnohými rokmi….dvaja priatelia, Louis-Antoine Bonduelle a Louis Lesaffre-Roussel, spojili sily a založili pálenicu na výrobu alkoholu z obilia a borievky. Píše sa rok 1853, sever Francúzska. Keby sme vtedy týmto dvom mužom povedali, že podnik, do ktorého sa pustili, bude trvať viac ako stopäťdesiat rokov, a že meno Bonduelle bude raz známe od Normandie až po Ural, asi by nám len ťažko uverili…

Ale začneme od začiatku.

Kapitola 1: Od pálenice k hrášku

Rok 1862, francúzske mestečko Renescure na hranici medzi regióny Nord a Pas-de-Calais, sa stalo kolískou tohoto rodinného podniku, kde si dvaja spoločníci kúpili farmu a pozemky, a postavili tu pálenicu na výrobu alkoholu z obilia, stodolu pre dobytok a sladovňu. Práve tu v roku 1926 prestavujú bratia Pierre a Benoît Bonduelle opustenú stodolu na výrobňu konzerv a vyrobia 90 000 konzerv hrášku! Po vojne sa konzervárenský biznis bratov Bonduellových teší veľkej obľube a ľudia sa doslovne bijú o ich konzervy! A konečne v roku 1947 je značka Bonduelle posvätená a uzrie svetlo sveta už ako zavedený priekopník rastlinnej stravy.

Kapitola 2: Z Renescure do Kodane

Píše sa rok 1989, Dánsko. Dvere Európy sú otvorené konzervám Bonduelle, ktoré lákajú čím ďalej  viac krajín. Po Nemecku v roku 1969, Taliansku, Spojenom kráľovstve, Beneluxu a Portugalsku neprestáva Bonduelle dobývať európsky kontinent až po Dánsko v roku 1989. Medzitým otvára novú továreň v Estrées-Mons vo Francúzsku a investuje do nového odvetvia: mrazenej zeleniny. Už v roku 1968 sa predá 300 ton mrazenej zeleniny! Európsky priekopník Bonduelle je stále o krok napred.

Kapitola 3: Rodinný epos pokračuje

Píše sa rok 1998, Parížska burza. Bonduelle bola práve uvedená na trhu s cennými papiermi. Ďalej geograficky expanduje a neprestáva prichádzať s ďalšími inováciami. Pridáva ďalšie dve želiezka v ohni: kukuricu v spolupráci s dvomi producentmi cukrovej kukurice (la Coop z Pau a Maïsadour) a v roku 1997 čerstvé šaláty Salade Minute.

Rodinný podnik Bonduelle však zostáva nohami na zemi a snaží sa pri výrobe predovšetkým ctiť hodnoty, v ktoré verí: integritu a etiku, ochranu životného prostredia a kvalitu života obyvateľov. Tento záväzok potom stvrdzuje prijatím silného a udržateľného konceptu spoločenskej zodpovednosti firiem (CSR) a v roku 2004 zakladá nadáciu Fondation Louis Bonduelle.

Príbeh firmy pokračuje vytvorením značky Bonduelle Traiteur v roku 2003 a Bonduelle Amérique du Nord v roku 2007. Od roku 1853 sa v podniku vystriedalo 7 generácií! Po celú dobu svojej existencie si značka Bonduelle dokázala zachovať ducha rodinného podniku, ktorému išlo vždy o rozvíjanie dlhodobej vízie, ktorý vždy kládol dôraz na zmysel svojich činov (zabezpečenie kvality života vďaka rastlinnej strave), vždy konal v záujme silných hodnôt a so svojimi spolupracovníkmi konal ako s plnohodnotnými a rovnocennými partnermi.

A tento úžasný príbeh nekončí! Deň za dňom sa značka Bonduelle púšťa do nových výziev a vymýšľa nové produkty a služby, aby chránila našu planétu, konala v záujme dobra nás všetkých a písala tie najkrajšie stránky svojej histórie. To najlepšie ešte len príde!