1. >Od roku 1853
  2. >Kvapku po kvapke… alebo s vodou opatrne!

Otázky okolo šetrného zaobchádzania s vodou rezonovali v posledných rokoch celým svetom. Konečne. Niekoľko po sebe idúcich horúcich rokov, zmenšujúce sa zásoby podzemnej vody, vysychajúce jazerá i znižujúca sa hladina riek nás poriadne vystrašila a otázku „kde a ako vodou šetriť“, museli začať riešiť úplne všetci. Tí, ktorí s hľadaním možností len teraz začínali, zažili krušné roky. V Bonduelle, „len“ pokračujeme v prepracovávaní myšlienky udržateľnosti, ktorej sme sa začali venovať už veľa rokov dozadu. A napríklad vďaka inováciám v zavlažovaní alebo vo výrobe dokážeme každoročne ušetriť milióny litrov vody. MILIÓNY!

Pri šetrení s vodou v zásade platí, že sa počíta každá ušetrená kvapka. V domácnosti to ide celkom ľahko, avšak keď potrebuje začať šetriť s vodou veľká spoločnosť, musí to byť skutočne vo veľkom, pretože len vtedy je dopad vidieť naozaj v širokom spektre. 

Vodné hospodárenie pri zavlažovaní

Zásadné preto bolo premyslieť už samotný začiatok produkcie – závlahu na poliach. Pretože práve tá predstavuje vzhľadom na spotrebu vody obrovské objemy. Teda, pokiaľ využívate klasické plošné, resp. postrekové zavlažovanie, pri ktorom pole kropíte doslova hlava nehlava. U nás využívame tzv. kvapkovú závlahu.  Hodí sa doma, na záhradu, rovnako skvele ale funguje v parkoch a pre pôdohospodárske spoločnosti predstavuje neuveriteľnú možnosť šetriť náklady, energie, vodu, technológie i kvalitnú pôdu v skutočne veľkých objemoch.

Cielená práca

Ide o to, že závlaha doslova odkvapkáva cielene priamo ku koreňom rastlín. Voda sa nikde nerozptyľuje, nelipne na listoch, teda sa potom tiež zbytočne neodparuje… Dokonca sa tak dá zalievať i na pravé poludnie, bez toho by sa rastliny „sparili“ alebo aby hrozilo, že slnko vodu „vypije“ skôr, než doputuje ku koreňom rastlín. Keď nemá závlahu kompletný záhon alebo pole, potom sa tiež oveľa menej darí burine. Teda zelenina či ďalšie plodiny majú v konečnom dôsledku lepšie podmienky k rastu a môžu byť prísľubom lepších výnosov. A pôda sama? Hrozí jej v oveľa menšom množstve erózia, pretože kvapková závlaha zachováva štruktúru pôdy i jej vlastnosti. Čo je zas plus pre lepšiu úrodu. A to všetko len vďaka zmene systému závlahy, ktorý potom v otázkach samotného šetrenia vodou vykazujeme napríklad v poľských závodoch Bonduelle, kde sme túto závlahu otestovali na 92 hektároch, v priemere sa nám tak podarilo znížiť jej spotrebu až o 40 %!!!

Vodné rezervy vo výrobe

Ani následné spracovávanie zeleniny alebo strukovín do konzerv ale nebolo z pohľadu spotreby vody tým úplne najšetrnejším procesom. Ale to chcete zeleninu, pozbierané plodiny zanedbávať pri umývaní? Pri spracovávaní? To nejde už s ohľadom na vysoké hygienické a potravinárske štandardy výroby, ktoré sú pre Bonduelle samozrejmosťou. A predsa sa našiel jeden moment, v ktorom sa ukázali obrovské rezervy v spôsoboch nakladania s vodou – totiž pri chladení práve zavarených konzerv, ktoré je potrebné dostať zo 121 °C na doslova „uchopiteľnú“ teplotu. A ako inak, než studenou vodou, do nich práve zavarené konzervy ponoríte. 

Pekne zacyklená záležitosť

V jej prípade ale nemôžete ísť a ubrať množstvo, konzervy potrebujete schladiť účinne. Aby výroba nestála a vy ste na nej neutrácali. Takže množstvo vody musí zostať na schladenie rovnaké. No ale čo potom s ňou? Vypustiť, ako to poznáte pri výlevke vo svojom dreze? A dopustiť novú, studenú, aby výroba fungovala? Ale prečo, keď voda nie je vzhľadom k hygienickým štandardom znečistená a slúžila iba na chladenie, teda nie je odpadovou vodou a nemala by končiť v odtokových trubkách? Tam, kde sa nedá zmenšiť množstvo používanej vody, sa dá predsa voda pekne cykliť, nechať kolovať, non-stop sa chladiť, aby následne mohla tá istá voda chladiť do úplného finále tie iste konzervy? U nás v Bonduelle, konkrétne v kanadskej továrni Saint-Césaire, tak vďaka cirkulačnej slučke dokážu ušetriť 12 % vody, čo je ročne okolo 30 miliónov litrov vody. Viete si to množstvo vôbec predstaviť?! A ešte stále nie sú na konci, momentálne pracujú na tom, aby toto číslo bolo ešte lepšie!

Prečítajte si tiež o Kogenerácii v článku Energetické nevyhnutnosti 21. storočia!