1. >Od roku 1853
  2. >Kogenerácia: Energetická nevyhnutnosť v 21. storočia

Všetci šetríme energiami. Vedú nás k tomu ekonomické dôvody, ale za posledné roky aj dôvody ekologické. Téma udržateľnosti totiž otázky produkcie a využitia energií ovplyvňuje veľmi výrazne. A tak využívame solárne a vodné zdroje, staviame veterné elektrárne a opúšťame rýchlo zastarávajúce technológie. Bonduelle nevynímajúc. Jednoduchou zmenou technológie napríklad pobočka v nemeckom Reutlingene dokázala znížiť spotrebu energie o neuveriteľných 50 %!  Prečítajte si, aké možnosti u nás objavujeme a využívame.

Zeleninové produkty vyrábame už cez sedem generácií a za toto obdobie sa výrobné technológie posunuli a premenili už mnohokrát. Jedno majú ale všetky posuny spoločné – rešpektujú prírodu a pôdu, ktorú spoločnosť obrába. S oboma v Bonduelle zachádzame s úctou a ohľaduplnosťou, vyznávame tzv. agroekológiu a myslíme aj ďaleko do budúcnosti, pretože napríklad do roku 2025 chceme zmeniť technológie vo svojich prevádzkach tak, aby až 20 % spotrebovávanej energie pochádzalo z obnoviteľných zdrojov. A taktiež, aby sa samotná spotreba výrazne znížila. Zeleninové produkty vyrábame už cez sedem generácií a za toto obdobie sa výrobné technológie posunuli a premenili už mnohokrát. Jedno majú ale všetky posuny spoločné – rešpektujú prírodu a pôdu, ktorú spoločnosť obrába. S oboma v Bonduelle zachádzame s úctou a ohľaduplnosťou, vyznávame tzv. agroekológiu a myslíme aj ďaleko do budúcnosti, pretože napríklad do roku 2025 chceme zmeniť technológie vo svojich prevádzkach tak, aby až 20 % spotrebovávanej energie pochádzalo z obnoviteľných zdrojov. A taktiež, aby sa samotná spotreba výrazne znížila. 

Biomasa, fotovoltaika aj kogenerácia

Samozrejmosťou sa pri produkcií energie stavajú fotovoltaické technológie (vďaka nim znižujeme emisie CO₂ ročne o 570 ton), je tu stále populárnejšie spracovávanie a používanie tzv. biomasy (s tou sme stiahli produkciu emisií dokonca o 18 000 ton ročne) a tzv. zelená elektrina sa stáva nenahraditeľnou. Ale napríklad v Reutlingene sa podarila ešte jedna vec. Keď bolo potrebné vymeniť dosluhujúce chladiace zariadenie, vyhrala nová technológia, v ktorej má hlavnú úlohu amoniak a predovšetkým tzv. kogenerácia energií. O čo ide?

Zložito znie, jednoducho funguje

Kogenerácia v skutočnosti znamená, že počas jedného procesu vznikajú dva druhy energie, naviac pri spracovaní odpadu. Obvykle sa darí produkovať teplo a elektrinu zároveň. Tu sa inovácia týkala rekonštrukcie chladiaceho zariadenia, ktorého technológia okrem chladenia obstaráva práve výrobu elektrickej energie, čím sa v celom Reutlingene podarilo stiahnuť náklady na energie o celú polovicu! Proces inovácie so sebou naviac priniesol i nové technológie v ďalších segmentoch výroby a prospel firemnej udržateľnosti i filozofii zero waste hneď v niekoľkých smeroch. Nový chladiaci systém je viac automatizovaný, reguluje svoju výkonnosť na základe neustáleho vyhodnocovania vonkajších parametrov (napríklad vonkajšie teploty) a tým ďalej podporuje svoju účinnosť i reálne znižovanie nákladov na energie. 

Presvedčivá reč čísiel

A prečo práve amoniak? Vyznačuje sa vynikajúcimi tepelnými a termodynamickými kapacitami, ktoré môže naplno preukázať práve pri veľkých objemoch produkcie, akú v Bonduelle vykazujeme. Tak preto. A číslami vyjadrené, tých 50 % ušetrenej energie predstavuje za rok fantastických 387 500 kWh, čo v preklade pre nás smrteľníkov obnáša približne objem energie, ktorá by stačila viac než 350 rodinným domom v plnej celoročnej prevádzke.