1. >Od roku 1853
  2. >Perfektná paletová (eko)stratégia

Drevené palety, tzv. europalety, hýbu v poslednom čase oblasťou interiérového aj exteriérového designu. Až vďaka tomu si ich všimli „obyčajní smrteľníci“. Samozrejme ‒ veľké firmy, nadnárodné spoločnosti a medzinárodné koncerny im pozornosť venujú už celé desaťročia. Už len preto, že bez paliet by nedostali tovar k zákazníkom. Lenže: čo s tými, ktoré dosluhujú alebo končia doslova rozštiepené na triesky? Pre tých, ktorí s nimi pracujú, razom predstavujú bezpečnostné riziká, a vyhodiť ich by znamenalo pre zmenu finančné straty. V Bonduelle sme preto vymysleli perfektnú paletovú (eko)stratégiu, ktorá šetrí náklady.

Europalety predstavujú jednoduchý a nenahraditeľný nástroj pri preprave tovaru ku koncovým zákazníkom. Lenže nie sú večné a neustály nákup nových je ako u všetkých vecí každodennej firemnej potreby veľmi neefektívny. Naviac v dobe, ktorá sa logicky obracia k udržateľnosti a obnove zdrojov, nie je v poriadku ani myšlienka výrubu stále nových a nových stromov, ktoré sú k ich výrobe potrebné.

Druhú šancu si zaslúži každý

Tá pritom môže byť veľmi jednoduchá! Použité palety v našej továrni začala zbierať pohyblivá platforma disponujúca košom na zber dreveného odpadu. A z tej potom môžu palety „povstať z popola“ hneď tromi spôsobmi:

1. Idú do predaja v stave, v akom sú. Aj keď za cenu nižšiu ako je návratnosť finančných prostriedkov.

2. Tie, ktorým to prospeje, sa opravujú. Aj keď to znamená ďalšie náklady, taká regenerácia môže drobnými opravami zabrániť vyradeniu inak kvalitných paliet. 

3. Tie, ktoré sú neopraviteľné, sa ďalej zužitkujú ako palivo vo forme tzv. biomasy. A to je možno vôbec najzaujímavejšia časť recyklačného paletového systému u nás v Bonduelle.
 

Biomasa ako práca s obnoviteľnými zdrojmi

Biomasa predstavuje totiž chrbticu medzi tzv. zdrojmi obnoviteľnej energie a energetiky, ktorá sa vzdáva tradičných, väčšinou fosílnych palív, v snahe o ekologické správanie. Spracováva sa z rastlinných aj živočíšnych materiálov, je teda obnoviteľná už zo svojej podstaty – tvorí ju drevná štiepka, využívajú sa domáce odpady alebo hnoj, ktorý sa pretvára na bioplyn. A spracovanie vyradených paliet do nej úplne logicky zapadá. 

Európa je naviac v produkcii biomasy sebestačná, dováža ju len okolo 5 %, čo okrem iného oproti tzv. fosílnym palivám (tie Európa dováža podľa Českého združenia pre biomasu až 78 %!) znamená obrovskú úsporu ohľadom tzv. uhlíkovej stopy. A výpočty asociácie Bioenergy Europe ukazujú, že práve používanie biomasy dokáže v celej Európe, resp. EÚ, usporiť až 7 % emisií skleníkových plynov, čo je napríklad ročná produkcia Španielska! V súčasnosti sa na výrobu biomasy aplikujú ešte prísnejšie pravidlá zohľadňujúce udržateľnosť celého procesu. Štáty napríklad nebudú môcť cielene pestovať budúcu biomasu tam, kde by uberali priestor typickým rastlinám, plodinám, lesom… A s tým postup, ktorý sme v Bonduelle zaviedli, rezonuje ešte o dosť viac. Využíva skutočný odpad (za posledný rok premenila na biomasu 1186 paliet z 8320 recyklovaných) a mení ich na teplo pre región rodného Bretónska. Dokonalo udržateľne. 

Prečítajte si tiež ako hospodárime s vodou v článku Kvapku po kvapke