1. >Od roku 1853
  2. >Žijeme ekologickejšie

Otázky životného prostredia a sociálna zodpovednosť podnikov (CSR/Corporate Social Responsibility) už nie sú žiadnou novinkou. Spoločnosť Mintel, ktorá sa zaoberá prieskumom trhu, uskutočnila prieskum zameraný na dobré životné podmienky a životné prostredie, podľa ktorého je pravdepodobné, že tieto aspekty budú do roka 2030 predstavovať najväčšie obavy spotrebiteľov. Banka Oney vykonala v období 2020-2021 štúdiu týkajúcu sa uvedomelej spotreby, v ktorej 90 % Európanov, ktorí sa v nej zaregistrovali, výslovne uviedli ako dôvod svoju snahu o uvedomelú spotrebu.
 
V závodoch Bonduelle vykonávame celý rad iniciatív a snažíme sa hľadať nové zdroje surovín, aby sme znížili uhlíkovú stopu a zlepšili energetickú účinnosť, a tak vyhoveli novým očakávaniam spotrebiteľov a podporili ich prístup. Pri vyvíjaní riešení sa uprednostňovala úspora energie spolu so znižovaním emisií skleníkových plynov, zachovaním miestnej zamestnanosti a riadením energetického prechodu závodov. Uvedený prístup CSR stanovuje ambiciózne globálne ciele, ktoré realizujeme s podporou a konzultáciami mnohých miestnych aktérov.
 

Úsilie zamerané na účinný energetický model

Do roka 2025 chceme v Bonduelle docieliť, aby zloženie zdrojov energie zahŕňalo 20 % obnoviteľnej energie (teraz je to 9,7 %)! V rámci prístupu CSR skúmame alternatívne zdroje energie, napr. bioplyn, biomasu a spaliny z biomasy.
 
Naše závody už na tomto cieli lokálne pracujú. Napríklad Békéscsaba, Nagykőrös a Nyiregyhaza v Maďarsku využívajú 88 % bioplynu z odpadu z interných bioplynových staníc, ktoré získavajú metán z čističiek odpadových vôd závodov, čím vzniká účinný reťazec. Jedným zo spôsobov, ako mať vplyv na životné prostredie pod kontrolou, je staviť na inovatívne technológie, ktoré umožňujú ušetriť energiu a vytvárať nové pracovné miesta.
 

Aj vo Francúzsku Bonduelle spolu s miestnymi partnermi vyvíja projekty v oblasti alternatívnych energií, aby sme tento účinný reťazec rozšírili. Napríklad v Estrees-Mons sa 79 % spalín spracúva v stanici na spracúvanie spalín z bioplynu. Táto stanica spracúva aj odpad z ťažby dreva. Ročne tak ušetrí vyše 18 000 ton emisií uhlíka a spracuje 21 % digestátu z biometanovej stanice pri produkcii mrazenej a konzervovanej zeleniny. V závodoch Renescure a Labenne, ktoré spracúvajú 97 %, respektíve 77 % digestátu zo svojich biometanových staníc, využívame aj ďalšie procesy.

Dobrodružstvá ľudí podporujúce začleňovanie

Metanizačná jednotka závodu Renescure bola uvedená do prevádzky v júni 2015 v nadväznosti na iniciatívu dvoch farmárov, ktorí boli odhodlaní zmeniť situáciu v regióne s podporou miestnej poľnohospodárskej komory. Stanica vyrába obnoviteľnú energiu z odpadu, ktorý vytvárajú títo dvaja partnerskí poľnohospodári, zo zeleného odpadu miestnej samosprávy a rastlinného odpadu zo závodu Bonduelle. Zelený odpad (zeleninové šupky) sa tak premení na bioplyn!
 
 

Takto sa každoročne spracuje 10 000 ton hnoja, zeleného odpadu a naklíčených semien. Pri fermentácii vzniká bioplyn, ktorý sa spaľuje v kogeneračnej jednotke, ktorá vyrába elektrickú energiu a teplo pre závod, a prípadné prebytky sa predávajú.

Výrobný reťazec a skutočnosť, že podniky zohľadňujú udržateľný rozvoj, tak vedú k spoločnému prechodu na CSR v záujme zabezpečenia čistejšej a udržateľnejšej planéty. Vďaka úsiliu všetkých závodov Bonduelle teraz spracúvame 100 % zeleného odpadu a 73 % základného priemyselného odpadu sa recykluje alebo premieňa na energiu.

Prečítajte si tiež ako hospodárime s vodou v článku Kvapku po kvapke.