1. >Zaujímavosti
  2. >V akej forme zaradiť strukoviny do vášho jedálnička?

Strukoviny sú bezpochyby nutrične bohatou potravinou, a preto ich do jedálnička zaraďujte aspoň dvakrát týždenne. Majú skvelú nutričnú hodnotu a sú surovinou, ktorá sa dá využiť na výrobu mnohých produktov všetkých možných chutí a tvarov. A ako je široká paleta strukovinových produktov, ešte o to širšie je ich využitie v kuchyni!
 

Strukoviny v konzerve

Konzervované strukoviny hravo nahradia v akomkoľvek recepte strukoviny varené. A nemusíte sa obávať, že by boli nutrične chudobnejšie alebo obsahovali nejaké škodlivé látky. Všetko je o správnom spracovaní. Naše strukoviny Vapeur sú pripravované špeciálnou metódou na pare, teda Vapeur a vďaka tomu si uchovajú svoju nutričnú hodnotu, vitamíny a minerálne látky, chuť i farbu. A navyše ich použitie ušetrí plno času!

Strukovinové cestoviny

Na prvý pohľad vyzerajú ako klasické cestoviny a ich použitie je úplne rovnako jednoduché. V čom sa ale zásadne líšia, je ich nutričná hodnota:


Strukovinové cestoviny sú oproti klasickým bohatšie na bielkovinu, vlákninu a lepšie zasýtia. Sú prirodzene bezlepkové a môžu ich tak bez obáv konzumovať tí, ktorí trpia celiakiou alebo alergiou na lepok.


Napríklad, naše strukovinové cestoviny Légumio,  sú vyrobené zo 100% strukovín a zeleniny. Sušené strukoviny a zelenina sa rozomelú na múku a zmiešajú s vodou, aby vzniklo cesto. Z neho sa následne vytvarujú rôzne tvary cestovín a potom sa už len usušia.   

Strukoviny na sladko

Strukoviny možno využiť aj pri pečení, či už domácich dobrôt. Najčastejšie sa môžete stretnúť napríklad s fazuľovými brownies alebo šošovicovými či cícerovými sušienkami.


Nenechajte sa odradiť, tieto sladké pochúťky zo strukovín sú naozaj vynikajúce a tešia sa veľkej obľube v každej kaviarni. Navyše, pri maškrtení budete mať zo seba lepší pocit
 

Strukovinové múky

Strukovinové múky sa vyrábajú z lúpaných strukovín, ktoré sa rozomelú na múku. Vyberať môžete z rôznych druhov - cícerové, šošovicové, hrachové alebo fazuľové múky. Oproti klasickým múkam z obilnín majú výhodu v tom, že sú prirodzene bezlepkové, obsahujú viac bielkovín, vlákniny a majú nižší glykemický index.

Strukovinové chipsy

Strukovinové chipsy sa tvária ako skvelá alternatíva k zobaniu namiesto klasických chipsov. Áno, môže to tak byť, pretože strukoviny chipsy obohatí o bielkoviny, vlákninu a niektoré ďalšie prospešné látky. Dajte ale pozor na obsah tuku a soli.

 

Pre Bonduelle pripravil STOBklub (www.stobklub.cz)